Filter

PROJECTS

1466 results
The house seems to sit on an axis that bisects the lake, the arc of two headlands, and the horizon of the ocean beyond.

‘Cinematic sublimity’: Wallis Lake House

Matthew Woodward Architecture

Nestled against a ridgeline and taking in views to the distant peaks of the national park beyond, this new home in Whoota, on the New South Wales coast, is born of dedication and collaboration.

Residential
The centre is topped by a grand, cantilevering, 40-square-metre parasol structure. It is civic in scale, providing a powerful marker in the landscape.

Architectural egalitarianism: Kingborough Community Hub

Built on the edge of the town of Kingston, Tasmania, this community hub is envisioned as the heart of a suburb that does not yet exist. How might an urban square and community facility attract and serve in the urban fringe?

Public / cultural
On arrival, visitors encounter a crescent-shaped house with a skin of angular concrete.

‘Strangely beautiful’ bush architecture: Castle Cove House

In Sydney’s tranquil Castle Cove, an angular concrete form designed by Terroir in collaboration with Pascale Gomes-McNabb Design is an architectural riff on the rocky crags and crevices that characterize the steep topography of this harbourside suburb.

The oversized arches, with their black mullions and dark glass, recall both Louis Sullivan’s National Farmers’ Bank of Owatonna and the Harbour Bridge.

Recalling bygone grandeur: Rail Operations Centre

Memorializing the tectonics of tunnels, bridges and nineteenth-century suburban train stations, this red-brick, big-box building in inner-city suburban Sydney is a rich form of infrastructure architecture that represents an investment in workers and in the area’s rapidly changing urban fabric.

Public / commercial
On an undulating Australian landscape, the house introduces a repeated, geometric architectural ordering.

Architectural poetry: House in the Hills

Defined by its rectilinear parasol of timber batten and set on a working sheep farm in regional Victoria, this house prioritizes clarity over pragmatism, geometric consistency over lavishness, purity and poetry over function.

Residential
Venerating the natural context, the architects opted to break the project’s scale down to a granular cluster of five pitched-roofed blocks.

A ‘coats on’ experience: Windermere Jetty Museum

Perched on the shore of England’s largest lake, a “living museum” dedicated to the preservation of maritime craft and tradition articulates and stitches together the many narratives of its place.

Public / commercial
The front facade, adjacent to the tram station and demarcated by white concrete, acts to funnel visitors into the entrance, from which the library’s internal functions then unfold.

A fitting bookend: Luxembourg National Library

Bolles + Wilson, L2M3 Kommunikationsdesign

The new national library of Luxembourg is a complex and multifaceted structure where the deftness of the architect’s illustrative hand has resulted in a flowing sequence of spaces that beckons the community.

Public / commercial
The ensemble forming the resort’s main entrance – a door set in a severe stone-clad box, approached along a tree-lined axis – has a temple-like quality.

History with modern luxury: Amanyangyun Shanghai

In its expansive yet judiciously ordered design for a hotel near Shanghai, this Perth- and Singapore-based practice demonstrates its experience in Asia and its ability to integrate ancient and new.

Public / commercial
Imagined as a pure form in the landscape, the design for Bombala Farmhouse captures the minimalist aesthetic of modernist artworks.

First House: Bombala Farmhouse

When a family friend bought a property in southern New South Wales, Penny Collins and Huw Turner, of Collins and Turner, jumped at the chance to design. Here, Penny and Huw reflect on their first house together, a pristine object in the landscape.

Residential
The hotel’s two-storey accommodation villas are positioned radially across the site, with chasms between them framing views of the mountains in one direction and the sea in the other.

‘Necessary and motivating’: The Tiing

On the north coast of Bali, a new hotel responds intuitively to its local context, with accommodation carefully angled to reflect the balance of Balinese life between the mountains and the sea.

Public / commercial
The museum and a cultural park have been built in the Binhai New Area on land reclaimed from Bohai Bay over the past decade.

Shells, sails and upturned hulls: National Maritime Museum of China

China’s first comprehensive maritime museum at once reflects contemporary globalism, the marine history of the local area and a profoundly Australian style of architecture rooted in landscape metaphors.

Public / commercial
While the darkness of the roof cavity appears to extend space vertically, the living room at the back of the house creates a sense of depth.

In praise of shadows: Terrace House near Demachiyanagi

Atelier Luke’s diminutive Japanese-Australian architectural hybrid reconstitutes the fabric of the original townhouse in a respectful yet compelling way, creating spaciousness as much through darkness as through light.

Residential
Chapel and Meditation Room in Portugal by Studio Nicholas Burns.

Sacred ambition: Chapel and Meditation Room

Studio Nicholas Burns

Sited among the millennia-old hills and boulders of northern Portugal, this ensemble of spiritual buildings reflects an ambitious set of intentions – to call upon an elemental sense of time, of seasons and of place.

Public / commercial
Enveloped by a broad gable roof, Porter House is designed across a split-level plan that works with the fall of the site.

Revisited: Porter House

Albert Ross

Located in Warrandyte, Victoria, Porter House launched the practice of young mid-century architect Albert Ross, who had cut his teeth working at celebrated studio Grounds, Romberg and Boyd.

Residential
In time, the home will recede into the rambling landscape –its copper shroud will patina into washes of green and foliage will climb its blackened space frame.

Down by the river: South Yarra House

A quaint walkway stepping up from Melbourne’s Yarra River is the sole means of access to this 1930s brick home, where an extension by AM Architecture fulfils the owners’ desire for a treetop sanctuary.

Residential
On approach, the home’s bold cantilever and porthole window make for a striking composition in the landscape.

Suburban starship: Studley Park House

This home by March Studio in Melbourne navigates the terrain of a sloping site while saluting the mid-century architecture that informed its design.

Residential
The original drill hall, built between 1904 and 1906, has been imaginatively restored and recast as a sophisticated three-storey home.

A dignified return: Drill Hall House

Tobias Partners takes a curatorial hammer to a previously modified drill hall, winding back a gaudy 1990s additions to reinstate the clarity of the original building form and create a reposeful home.

Residential
Balmain Rock by Benn and Penna.

A material experience: Balmain Rock

Taking a restorative approach to the renovation of a sandstone cottage in Sydney’s inner-west, Benn and Penna has composed contemporary materials to pay homage to the quality of the original historic home.

Residential
Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time.

Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its surrounds.

Residential
Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects.

Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture Studio) have added a flexible secondary house that will allow them to age in place.

Residential
A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard.

Protect and preserve: K & T’s Place

Nielsen Jenkins

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly built-up surrounds.

Residential
The bound pages of books in a study space sit against a transluscent wall. Artwork: Bill Henson

A future ruin in the garden: Almora House

Edged by an established garden and crowned by an undulating concrete roof-form, this home for collectors on Sydney’s North Shore is a carefully cultivated expression in concrete and glass.

Residential
A long gable over the northern wing connects the new living spaces and directs sight lines toward the river.

Verandah living: Brisbane Riverbank House

Set above the bends of the Brisbane River and informed by the material qualities of the existing 1930s cottage, a new brick and timber living wing, terraced garden and lap pool designed by Owen Architecture frame the terrain and capture the timeless spirit of this period home.

Residential
Wrapped in hand- fixed shingles and set on recycled brick plinths, the contemporary pavilions are discrete yet sympathetic to the older home’s character.

Sun catcher: Empire House

Two subtle yet sophisticated pavilions designed by Austin Maynard Architects, delicately stitched to a modest Canberra cottage, honour the interwar character of the home, while connecting it with the outdoors.

Residential
Reminiscent of Japanese techniques, some windows have been replaced with screens of translucent polycarbonate.

Bushland machine: Osborne House

Richard Leplastrier

With a panorama of bush and water as its backdrop, the design for this house, built in 1995, uses materials and details reminiscent of wooden boatbuilding to immerse those who dwell there in the magic of the surrounds.

Residential
The apartment’s spacious floor plan and focus on high quality details imbue it with a sense of timelessness. Artwork: Kayleigh Hetdon.

A different kind of apartment building: Sussex

With an emphasis on design quality and detailing, this home by Powell and Glenn and Mim Design fuses the classic and contemporary to reimagine apartment living as generous and bespoke.

Interiors, Residential
The design scheme prioritizes access to light and views and a connection to the garden. Photograph: Clinton Weaver.

Quality over ostentation: Balmoral House

A series of stacked interconnected volumes that carefully negotiate a tricky wedge-shaped site provided the solution for a client wishing to downsize their home without compromising amenity.

Residential
The roof’s garden overspills green tendrils on one side, and has an integrated strip of photovoltaic panels on the other.

Natural connection: Bundeena Beach House

Grove Architects

On a rocky outcrop at the eastern edge of a secluded beach south of Sydney, this house maximizes opportunities to connect with the spectacular natural environment that surrounds it.

Residential
Erskineville Creature transforms an existing rear garage into a compact granny flat with carport beneath.

The new granny flat

Making a case for “right-sized” housing, three secondary dwelling designs illustrate how granny flats are being reinterpreted as site-responsive and sustainable spaces that alleviate contemporary demands on our suburbs.

Residential
The tight footprint of the existing terrace necessitated an efficient approach to establishing a new spatial order.

Hard worker: Albert Park Terrace

Wellard Architects

This renovation of an inner-Melbourne terrace by Wellard Architects cleverly navigates the site’s constrained footprint, employing key architectural moves that make for an efficient and uplifting family home.

Residential